Kul Himmet

Kul Himmet, 16. yüzyılın ikinci yarısıyla 17. yüzyılın başlarında yaşadığı tahmin edilen Alevi- Bektaşi edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Kul Himmet’in türbesi Tokat’ın Alamus ilçesine bağlı Varzıl/Görümlü köyü’ndedir. Torunları da hâlâ bu köyde yaşamaktadır.

  • Tokatta bulunan Şahinli aşireti Kul Himmet’in ocağıdır.
  • Kul Himmet’in ölümünün ne zaman ve nasıl olduğu hakkında bir bilgi ve belge olmadığından kendi köyünde yattığı göz önüne alınarak normal bir ölümle vefat ettiği kuvvetli bir muhtemeldir.
  • Yaşadığı süreçte Alevî çevrelerinde büyük bir şöhret kazanan Kul Himmet, Pir Sultan Abdal’ın etkisinde kalan büyük bir sanatçıdır.
  • Nefesler, düvaz imamlar, ağıtlar, destanlar söyleyen Kul Himmet; tekke öğrenimi, İslam tarihi, edebiyat bilgileri, tarikat kuralları, evliya menkıbeleri gibi çağının kültür ve bilgisini mükemmel bir şekilde öğrenmiştir.
  • Kul Himmet’in sanat gücü yanında siyasi girişimleri de olmuş ve adı etrafında bazı olağanüstü olayların oluşmasına yol açmıştır. Genel olarak her cönkte bir iki tane nefesi yazılı olmakla birlikte ona karşı duyulan bu geniş sevgi sonunda 19. Yüzyılda yetişen bir şair Kul Himmet’in adını mahlas olarak almıştır.
  • Kul Himmet’in şiirleri tam olarak tespit edilememiş olsa da bu konuda bazı çalışmalar yapılmaktadır. kendisi güçlü bir mutasavvıf şairdir.

Düvaz İmam: Tekke şiirlerinin içinde on iki imamın adı geçen ve onları övmek için yazılan eserlere denir.

”Yolcu oldum yola düştüm,

Yollarım Ali çağırır.

Bülbül oldum gül’e düştüm

Gül’lerim Ali çağırır

Kul Himmet’im aşka düştü

Aşk deryası boydan aştı

Virdimiz Aliye düştü

Dillerim Ali çağırır”(Güzel2009:683).

kaynakça: Açıköğretim kaynakları

Edebigünlüklerim tarafından yayımlandı

Bu sayfayı yazarlarımızın hayatından kısaca bahsetmek ve onları taniyabilmek adına düzenlenmekte olup arada deneme yazıları da yayınlamak için kullanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: