XVIII.YÜZYIL ÂŞIKLARI VE ÖZELLİKLERİ

Bu yüzyılda divan şiiri alanında Şeyh Galip, Nedîm, Koca Ragıp Paşa, Esrar Dede, Nahifî, Veysî, Haşmetî, Seyid Vehbî, Fıtnat Hanım yetişmiştir.

Tasavvufî Türk halk şiiri alanında ise Sezaî dikkatleri çekmektedir.

Bu yüzyılda XVII. yüzyıl âşıkları gibi güçlü âşık yetişmemiştir. Bu yüzyılın âşıkları genellikle ordu şairi olup elimizde de fazla şiirleri bulunmamaktadır. XVIII. yüzyılın önemli temsilcileri arasında şu âşıklarımızı sayabiliriz: Agahî, Abdî, Ahmet, Âşık Sait, Ali, Bağdadî, Derunî, Civan, Derviş Musa, Kâmil, Halil, Nifarî, Hocaoğlu, Nuri, Kabasakal Mehmet, Hükmî, Kara Hamza, Kıymetî, Kâtibî, Kul Himmet Üstadım, Levnî, Küşâdî, Mağripoğlu, Mecnunî, Mahdumî, Nakdî, Nurî, Neşatî, Sadık, Ravzî, Seferlioğlu, Said, Süleyman, Sırrı, Şermî, Şem’î, Vartan, Talibî vb sayılabilir.

XVIII. yüzyıl âşıkları hakkında pek bilgi yoktur bu nedenle âşıklar hakkındaki bilgiler cönklerde yer alan âşıkla ilgili şiirden çıkarılmaktadır. Âşıklarımız bu yüzyılda genellikle hece ölçüsüyle şiirlerini yazmakla birlikte az da olsa aruzla yazdıkları şiirleri de vardır. Anadolu’nun dışında imparatorluğun hakim olduğu diğer coğrafyalarda da yetişen âşıklarımız vardır.

Yine bu yüzyılda yaşamış âşıkların, yaşamları hakkında oluşan halk hikayeleri de yok denecek kadar azdır.

Kaynakça: Açıköğretim Kaynakları

Edebigünlüklerim tarafından yayımlandı

Bu sayfayı yazarlarımızın hayatından kısaca bahsetmek ve onları taniyabilmek adına düzenlenmekte olup arada deneme yazıları da yayınlamak için kullanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: