XVII. YÜZYILDA DİNÎ-TASAVVUFÎ TÜRK EDEBİYATI

xvıı. yüzyıl Türk Edebiyatının genel özeti

Edebi Günlüklerim

xvıı. yüzyılda Osmanlı Devleti duraklama ve gerileme belirtileri gösterse de edebiyat gelişmeye devam etti. Dinî-tasavvufî Türk edebiyatı da bu alanda gelişimini sürdürdü. Diğer yıllara göre sayı olarak fazla olan tekkelerde ilahiler söylenmeye devam edip Yunus tarzı ilahiler bu yüzyılda da söylenerek varlığını güçlendirdi.

  • xvıı. yüzyılda hece ile söylenen ilahiler Mevlevi şairler tarafından benimsenmiştir. Devrin önde gelen mutasavvıflarını ise şu şekilde belirtebiliriz;
  • Âdem Dede, Niyâzî-i Mısrî, Aziz Mahmud Hüdai, Zelilî, Zakirî, Adlî, Lâmekânî, Hüseyin Derviş Osman, Ahîzade Hüseyin, Sultan Ahmet, Fakir Edna, Şeyhi, Kul Budala, Abdülahad Nûri, Kul Mustafa, Akkirmanlı Nakşî, Zâkirzâde Abdullah Bîçâre, Oğlanlar Şeyhi İbrahim, Cahidî, Sarı Abdullah- Abdî, Geda Muslu, Elmalılı Sinan Ümmî, Yeşil Abdal, Kul Hasan, Dedemoğlu, Caferoğlu, Derviş Mehmed, Kul Nesimî, Divitçizade Mehmet Tâlib, Ümmisinanzade- Hasan, Derviş Himmet, Abdülkerim Fethî, Sunu’llah Gâybî, Şeyh Mehmet Nazmî, Abdulhay, Abdullah Abdî, Himmetzade, Hasan-Kenzi, İbrâhim Nakşî, Abdurrahman Vali gibi önemli isimler sayılabilir.

Kaynakça: Açıköğretim Kaynakları

View original post

Edebigünlüklerim tarafından yayımlandı

Bu sayfayı yazarlarımızın hayatından kısaca bahsetmek ve onları taniyabilmek adına düzenlenmekte olup arada deneme yazıları da yayınlamak için kullanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: