XII.YÜZYILDAN XVI.YÜZYILIN SONUNA KADAR ÂŞIK ŞİİRİ VE ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİ

XII, XIII ve XV. yüzyılların âşık şiirinin temsilcileri bulunamamaktadır. Bu yüzyıllarda dinî ve tasavvufi halk sahasında öne çıkan ve hece vezniyle de şiirler söyleyip yazan bazı temsilciler bulunur. Bu temsilcileri şu şekilde sıralayabiliriz:

XII. Yüzyıl Âşıkları ve Özellikleri

Bu yüzyılda tasavvufî Türk Halk Edebiyatının en önemli temsilcisi Hoca Ahmet Yesevî’dir. Normal hayatından daha çok menkıbevi hayatıyla tanınan Hoca Ahmet Yesevî, günümüzdeki Kazakistan’ın Sayram beldesinde dünyaya gelmiştir. Sonra Yesi’ye göçen Hoca Ahmet Yesevi, 63 yaşında çilehanesine girmiş ve 127 yaşında ise vefat etmiştir.

Hikmet adı verilen şiirleri “Divan-ı Hikmet” adlı eserinde toplanan Hoca Ahmet Yesevi’nin bugün elimizde bulunan eserleri kendisinden çok mürit veya müridelere ait olduğu sanılır. Bu önemli eserin hem Orta Asya hem de Türkiye’de pek çok yazması bulunmaktadır. Elde bulunan şiirleri ise hem hece hem de aruz vezinleriyle yazılmıştır.

Kaynakça: Açıköğretim Kaynakları

Edebigünlüklerim tarafından yayımlandı

Bu sayfayı yazarlarımızın hayatından kısaca bahsetmek ve onları taniyabilmek adına düzenlenmekte olup arada deneme yazıları da yayınlamak için kullanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: