Doğu Anadolu Bölgesi ve Azerbaycan’da tanınan ünlü saz şairlerimizden olan Çıldırlı Âşık Şenlik, Ardahan ilinin Çıldır ilçesinin Suhara( Yakınsu/ Şenlikköy) beldesinde doğmuştur. Araştırmacılar doğum ve ölüm tarihi hakkında değişik görüşler bildirmiştir.
Çıldırlı Âşık Şenlik’in babası Molla Kadir, annesi Zeliha’dır. Asıl adı Hasan olup bununla beraber Türkiye ve Azerbaycan sahasında Hasan adıyla değil Âşık Şenlik adıyla şöhret bulmuştur. Şenlik’in hayatı üç safhada değerlendirilir. Buna göre birincisi, saz çalmasını bilmeyen şenlik, ikincisi saz çalabilen ve türkülerini saz eşliğinde söyleyebilen Şenlik, üçüncüsü ise sazı çıraklarına çaldırtan tarikat mensubu Şenlik’tir. Türk edebiyatına 180 kadar şiirin yanı sıra üç de güzel hikaye (Latif Şah, Salman Bey, Sevdakâr Şah)bırakan Şenlik’in şiirleri arasında yer alan divanî, Koşam, destan, geraylı ve sicillemeleri yeniliklerle doludur. Şiirlerinde Terekeme/ Karapapak ağzının izleri sıkça görülür.
O, bir âşıkta bulunması gereken tüm özelliklerin tamamına sahiptir. Muamma çözmede usta, atışma yapmada başarılı doğaçlamada ise çok güçlüdür. Türkiye’de âşık kolu, Azerbaycan’da âşık mektebi, Güney Azerbaycan’da âşık muhiti adı verilen okulun en başında kendisine yer bulmuştur. Onlarca çırak yetiştirmiştir. Çıldırlı Âşık Şenlik’in şiir ve hikayeleri sadece Türkiye’de değil, Azerbaycan ve İran’da da bilinmektedir. 1913 yılında bir toplantıda mat ettiği âşıklar tarafından kendisine içirilen zehirli bir şerbet yüzünden vefat etmiştir.
VERMENİZ DÜŞMANA (93 KOÇAKLAMASI)
Ehl-i İslam olan işitsin bilsin Can sağ iken yurt vermeniz düşmana İsderse Uruset ne ki var gelsin Can sağ iken yurt vermeniz düşmana Kuşanıf gılıcı geyinin donu Gavga bulutları sardı her yanı Doğdu koç yiğidin nam alma günü Can sağ iken yurt vermeniz düşmana Asger olan bölük bölük bölünür Sandız mı ki Kars Galası alınır Boz atlar üstünde kılıç salınır Can sağ iken yurt vermeniz düşmana Kavga günü namert sapa yer arar Er olan göğsünü düşmana gerer Cem-i ervah biznen meydana girer Can sağ iken yurt vermeniz düşmana Hele Al Osman'ı görmemiş zorun Din gayreti olan tedarik görün At tepin baş kesin Kazag'ı gırın Can sağ iken yurt vermeniz düşmana Benasfer'di bilin Urus'un aslı Orman yabanisi balıhçı nesli Hınzır sürüsüne dalıf kurt misli Can sağ iken yurt vermeniz düşmana Şenlik ne durursuz atlara minin Sıyra gılıç düşman üsdüne dönün Artacahdır şanı bu Al Osman'nın Can sağ iken yurt vermeniz düşmana( Alptekin-Coşkun 2006:203-204)
kaynakça: Açıköğretim Kaynakları