XIV. YÜZYIL ÂŞIKLARI VE ÖZELLİKLERİ

Bu yüzyılda Âşık Paşa, Kadı Burhaneddin, Ahmedi Dâî, Gülşehrî ve Nesîmî gibi divan şiiri alanında büyük temsilciler vardır. XIV. yüzyılın Tasavvufi Türk Halk Edebiyatı alanında önemli temsilciler ise Kaygusuz Abdal, Sait Emre vb.

XIV. yüzyılın ilk âşığının Baykan(Bıkan) adlı şair olduğunu M.Fahrettin Çelik(Kırzıoğlu) belirtir. Bu şairin sadece bir tane eseri bulunmuştur. Fakat bu eserde doğum ve ölüm tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Baykan adlı şairin Kars’a önceden gelen Türklerden olduğu ihtimali bulunmaktadır.

Şairimizin sekiz dörtlükten oluşturduğu Dâsıtân-ı Sukût-ı Kars adlı eseri elimizde bulunan en eski ve tam bir şiiridir.(Çelik Kırzıoğlu) . Bu eserde Timur’un Kars’ı işgal etmesi ve onun bölge halkına yaptığı eziyetler destan şeklinde söylenmiştir. Eserin dili ise Azerbaycan Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi ve bölgenin ağı özelliklerini taşımaktadır.

Kaynakça: Açıköğretim Kaynakları

Edebigünlüklerim tarafından yayımlandı

Bu sayfayı yazarlarımızın hayatından kısaca bahsetmek ve onları taniyabilmek adına düzenlenmekte olup arada deneme yazıları da yayınlamak için kullanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: